Vinura

Bloemcool ploegperd

Specificaties

Soort
wit
Druifsoort
chenin blanc palomino grenache blanc
Regio
piekenierskloof
Jaar
-

Ploegperd, een blend van Palomino (43%), Chenin Blanc (47%) en Grenache Blanc (10%), komt van de oudste wijnstokken van Zuid-Afrika. Het herinnert aan de tijd dat het land met paarden werd bewerkt; Palomino (geplant in 1973) nog ‘Fransdruif’ werd genoemd; en Chenin Blanc (van 1973) nog ‘Steen’ heette. Beide zijn dan ook formeel gecertificeerd als ‘Oude wijnstokken’. De Grenache Blanc, geplant in 1992, heeft die status nog niet bereikt, hoewel het wel de oudste Grenache Blanc wijnstokken van het land zijn. De wijnstokken, de druiven en dus de wijn ‘vertellen’ het verhaal van de Zuid-Afrikaanse wijnhistorie.

De meest simpele en tegelijk elementaire technieken werden toegepast uit respect voor het terroir en om het karakter van de oude wijnstokken volledig tot zijn recht te laten komen. De druiven werden met de hand geplukt in de vroege morgen en naar de wijnkelder gebracht. De trossen werden per ras geperst, waarna de alcoholische fermentatie startte. De Chenin Blanc fermenteerde gedurende 9 maanden, sur lie, in 500 l en 225 l, oude, Frans eiken vaten. De Palomino fermenteerde in rvs tanks gedurende 9 maanden, sur lie. De Grenache Blanc gedurende 6 maanden, waarna ze drie maanden werd bewaard in schoongemaakte, neutrale vaten. De drie verschillende variëteiten werden daarna samengevoegd en na lichte filtering gebotteld.

Met een lichte strokleur geeft Ploegperd aroma’s van kweepeer, kruiden en een zoutige mineraliteit. Een prachtig palet van limoen fruit, een frisse zuurgraad en een mooie textuur, maken het tot een wijn die absoluut opgelegd kan worden.

Downloads